Orättvis antagning till högre studier



Bilden är från Högskolan i Gävles hemsida.

Den borgerliga regeringen har gjort 331 831 personer som har sökt en högskoleutbildning i höst till försökskaniner för en taskigt genomförd antagningspolitik.

Här är försämringarna:

Ananingsreglena ökar den sociala snedrekryteringen. Språkval redan från årskurs fem påverkar högskoleantagningen vilket missgynnar elever från studieovana hem. Elever som läst in extra ämnen på KOMVUX för att bli behöriga missgynnas. Många gymnasieskolor ger inte alla kurser som ger meritpoäng. Elever på yrkesprogram har väsentligt svårare att få meritpoäng.

Sökande med utländska betyg missgynnas jämfört med sökande med svenska betyg.

De som gick ut gymnasiet före 2003 (Elin coh Jörgen till exempel) kan inte få meritpoäng och har svårare att antas och ingen möjlighet alls att komma in på de drygt 100 utbildningar som kräver mer än 20,0.

Vi Socialdemokrater tycker att antagningen måste bli rättvis. Sökande från olika utbildningar, årgångar och länder måste behandlas lika. Val som elever gör i årskurs fem ska inte avgöra om de kan läsa på högskolan. Elever på vissa skolor och program ska inte missgynnas. Vi ska stimulera studier i språk och matematik men inte med dagens kraftiga biverkningar.

Förbättringarna av antagningen kan inte dra ut på tiden utan behöver genomföras redan inför antagningen till höstterminen 2011.

Hoppas ni har kommit in på det ni sökt alla!! Och att ni inte drabbats av de här förändringarna.

Elin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar