Fler entreprenörer!

Det här vill vi göra:

1: Avskaffa sjudagarstvånget
Den första juli i år blev den kortaste karenstiden i sjukförsäkringen för egenföretagare sju dagar istället för en dag. Organisationen Företagarna menar att regeringens försämrade skydd för egenföretagare riskerar att slå negativt mot nyföretagandet. Vi delar Företagarnas oro. Vi kommer kommer att ge egenföretagaren möjligheten att välja en dags karenstid i sjukförsäkringen. Därmed får egenföretagare möjlighet till mer av den trygghet som anställda har.

2. Sänk arbetsgivaravgiften

Vi vill sänka arbetsgivaravgiften för småföretag. Ett litet företag med 3-4 anställda får därmed en sänkt kostnad om cirka 50 000 kronor, vilket på kort sikt skapar förutsättningar för fler jobb i dessa företag.

3: Se över sjuklönekostnaderna
Regeringen har svikit småföretagen och schabblat bort trygghetsfrågorna. Det är hög tid att se över de små företagens sjuklönekostnader. Vi vill göra småföretagen mindre sårbara så att de ska våga växa.

4. Nej till regeringens straffskatt på småföretagare

Regeringen avser att göra a-kassan obligatorisk - samtidigt som man behåller de höga och diskriminerande avgifterna. Det är en straffskatt på låginkomsttagare och småföretagare. En kock ska betala nästan fem gånger så mycket skatt för a-kassan som en läkare. Idag väljer många småföretagare att stå utanför a-kassan. Regeringens förslag innebär att en småföretagare som i dagsläget väljer att stå utanför a-kassan tvingas betala ytterligare 2.172 kronor i skatt per år.

5. Mer riskkapital

Nyföretagandet behöver stimuleras. Vi vill genomföra en extra utdelning från Vattenfall med fem miljarder kronor för att skapa en ny riskkapitalfond. Vi vill också på andra sätt förbättra kapitalbildningen för små företag, bland annat genom att ett riskkapitalavdrag införs.

6. Entreprenörskap i hela Sverige
Vi vill ha en stark kommersiell service för en levande landsbygd. Vi föreslår ett särskilt stöd för att trygga tillgängligheten till viss grundläggande kommersiell service i gles och landsbygd. Många hushåll och företag saknar alltjämt tillgång till bredbandsuppkoppling – inte minst i gles- och landsbygd. Vi rödgröna partier vill motverka den så kallade digitala klyftan. Vi föreslår ett stöd om 50 miljoner för att stimulera lösningar som gör Internet tillgängligt för flera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar