På besök hos Ing-Marie i Furuvik

Ing-Marie Persson är sedan länge lite av en idol för mig och Elin. Hon är djurskötaren i Furuviksparken som är en av få människor som accepteras i en apflock och som blivit känd för att ta hand om de bortstötta och dödsdömda schimpansungarna Manda och Selma. Hon är kvinnan som aldrig har ledigt utan ständigt jobbar för såväl utrotningshotade djur, mot regnskogsskövling och barns rätt till skolgång. För allt hänger nämligen ihop.

Ikväll fick jag och Elin träffa Ing-Marie för att prata om våra gemensamma hjärtefrågor. Det blev ett samtal som handlade mycket om pengars makt och de vinstintressen som håller på att förstöra vår jord och oss som bor här. Vi fick höra exempel på Europeiska regnskogsskövlare, korrupta kontrollanter och illegal bushmeathandel som gör storvinster. Allt till djur och naturs nackdel. Detta ska vi hitta former för att samarbeta mot, och det var därför vi sågs.

Vi pratade också om hur det ibland ses som töntigt eller lite oseriöst att brinna för apor eller grodor, och hur det kan göra oss galet ilskna. Det är nämligen provocerande att hävda att apor har samma känslor som människan. Eller att djurförsök är fel. Vi fortsätter dock med bestämdhet att hävda detta. Säkrare än någonsin.

När Ing-Marie får frågan om varför hon kämpar för djurs rättigheter när det finns barn som lider så svarar hon enkelt "För att människan inte är utrotningshotad".
Hon har rätt. Och eftersom allt hänger ihop är en kamp för djur i längden även en kamp för människan. Det är bråttom. Schimpanserna tar snabbt slut om ingen skyddar dom och de ger storkovan att skjuta. Vi håller på att äta upp vår närmsta släkting.

Som tur är finns det superbra och seriösa organisationer med räddningsinsatser, men de behöver pengar. Furuvik drar sitt strå till stacken. Nu ska jag och Elin dra vårt genom att driva politik, informera andra och samla in pengar.

Hoppas du är med oss.



Här sitter jag och Ing-Marie och tittar på bilder från bra projekt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar