Vägvalen för framtiden

Ska vi använda resurserna till fortsatta skattesänkningar för de mest välbeställda eller för fler jobb och bättre välfärd?

Det här är Socialdemokraternas syn på vad som behöver göras på fyra områden där vägvalet är som tydligast:

1. Socialdemokraterna väljer fler jobb istället för ökade klyftor

Sverige ska vara ett konkurrenskraftigt land i full sysselsättning. Vi vill skapa villkor för exportindustrin, tjänstesektorn, småföretagen och välfärden att utvecklas starkt och anställa fler.

– Vi vill införa Ungdomsavdrag som ger jobb åt unga.

– Vi vill genomföra innovationsprogram i samverkan mellan näringsliv och parter. Vi vill också införa riskkapital- och forskningsavdrag för att underlätta för tillväxtföretag. En innovationsberedning inrättas i Statsrådsberedningen och leds av statsministern.

2. Socialdemokraterna väljer utbildning istället för sortering och stängda dörrar

Vi vill skapa fler möjligheter att satsa framåt, utbilda sig, forska eller göra karriär – inte färre. Alla tjänar på att människor inte begränsas av bakgrund eller kön.

– Vårt mål är att Sverige ska ligga bland topp 10 i OECD:s Pisa-undersökning inom ämnena matematik, läsförståelse och naturvetenskap 2015.

3. Socialdemokraterna väljer bättre välfärd åt alla före fortsatta stora skattesänkningar

Sjukvård, skola och omsorg ska hålla högsta kvalitet, betalas gemensamt efter bärkraft, och ges till alla efter behov – aldrig efter andra sorterande principer. Det är inte möjligt att skapa en välfärd i världsklass genom att sänka skatterna på lånade pengar och säga upp personalen.

– Äldre ska ha rätt till fria hemtjänsttimmar utan att det krävs någon biståndsbedömning och de ska själva fritt förfoga över timmarna.

– Äldre par ska inte behöva flytta isär när någon av dem behöver särskilt boende.

– För att öka tillgängligheten och effektivisera akutsjukvården vill vi införa hemsjukvårdsbilar för barnfamiljer och äldre.

4. Socialdemokraterna väljer sammanhållning istället för ett kallare Sverige:

Vi vill leva i ett välfärdsland där vi delar på risker och möjligheter för att vi alla tjänar på det.

– Vi vill höja flerbarnstilläggen, tilläggsbidraget för studenter med barn och underhållsstödet för ensamstående föräldrar.

2 kommentarer:

  1. Ni får då förklara varför ni vill avskaffa rut och rotavdraget för familjer i Gävleborg och istället skattesubventionera manliga butlsers i stockholms tunnelbana?

    Hur kan det vara misär för välfärden att sänka skatten för den som jobbar med 10 miljarder men om ni sänker skatten med 17.5 miljarder i ofinansierade skattesänkningar för pensionärer så påverkas inte välfärden? Förklara det här på bloggen.

    SvaraRadera
  2. Direkt efter en valseger vill vi ta ett rejält första kliv för att sluta klyftan genom att halvera den. Steg för steg ska vi sedan se till att pension och lön beskattas lika. Det ska löna sig att arbeta och att ha arbetat. Detta är ett gemensamt besked från de rödgröna. Om den ekonomiska utvecklingen är god under de närmaste åren så kommer vi Socialdemokrater att avskaffa penionärsskatten helt under nästa mandatperiod. Vilket kommer att kosta ca 10 miljarder - givet de fullt finansierade steg som redan tagits i den gemensamma vårbudgeten.

    SvaraRadera