Frågor från "Minglet"...

Frågvisa förstagångsväljare !!

På förra veckans Mingel i Boulognern med första- och andragångsväljarna kom ett antal frågor in i förslagslådan som vi lovade att besvara här på bloggen.

1. Varför har a-kassan blivit så mycket dyrare?

Vissa av "kassorna" har blivit dyrare på grund av den höga arbetslöshet som råder i de branscher som gäller. Det är t.ex. en dyrare a-kassa för restauranganställda än för läkare.

Vidare tog borgarna bort det skatteavdrag som alla tidigare kunde använda för fackavgiften och a-kassan. Följden blev 30-40 procent dyrare a-kassa för alla svenskar. Detta ledde också till att 450000 personer lämnade a-kassorna.

När vi vunnit valet kommer a-kassan att kosta 80 kr för samtliga.

2.Finns det en miljöminister i Sverige?

Ja, Sverige har en miljöminister som heter Andreas Carlgren. Frågan är dock befogad med tanke på hur otroligt osynlig han varit under de senaste fyra åren. Misslyckande på klimatkonferensen i Köpenhamn är troligen värst men även fiaskona med "räddningen av Östersjön" och "de hållbara städerna" belastar Andreas som allt mer gömt sig bakom Anders Borgs skugga.

När vi vunnit valet kommer mer pengar till klimatarbete i kommunerna, mer pengar till nya drivmedel för bilarna och mycket större satsningar på förnybar energi.

3. Finns det en särskild ungdomsskatt?

Nej, det finns det inte. Det finns däremot något som heter "borgerlig propaganda".

När vi vunnit valet kommer arbetsgivaravgiften att avskaffas för den som anställer en ung arbetslös under 25 år och det blir lättare att jobba extra när man pluggar utan att förlora inkomsten på skatt.


4. Varför stoppar ni inte minkfarmerna?

Under den förra socialdemokratiska regeringen togs beslutet att stänga denna näring som i många fall är vidrig för djuren. Borgarna rev omedelbart upp den lagen när de kom till makten så varje gång ni ser en plågad mink vet ni vem ni har att tacka !

När vi vinner valet stängs denna "näring" ner igen.


Jörgen, Ellinor och Elin

2 kommentarer:

  1. 80 spänn i akassa är ju otroligt billigt för mig. jag jobbar deltid på MCdonken och har inte orkat brytt mig tidigare...gör ni detta så går jag med

    Hanse

    SvaraRadera