Detta är alltså välfärdens kärna

Jag skrev till Moderaterna:

Hej Moderaterna!

Jag undrar vad ni menar med begreppet "välfärdens kärna" som jag ofta hör från er. Att ni vill värna välfärdens kärna. Vad är det exakt? Och vilken välfärd är det då ni inte vill värna?

Med hopp om snabbt svar, det är snart val.
Elin Lundgren


Moderaterna svarade så här:

Hej Elin och tack för ditt mejl,


Din fråga prickar ett praktiskt problem, hur gör man för att prioritera det viktigaste när allt är viktigt för någon?
Det måste prioriteras eftersom det inte finns oändlig resurser.
Hur drar man gränsen och gör en korrekt uppräkning som går att beskriva på sju sekunder i radio eller en ingress i en tidningsartikel?
Det behövs en lagom vag viljeinriktning som sedan fylls med mening genom den politik som vi har genomfört och det vi föreslår i de olika praktiska förslagen. Gör vi praktiska saker som drar åt samma håll blir det tydligt, gör vi det inte faller uttrycket sönder i intet.

Den viktigaste praktiska som vi hitintills har gjort på riksnivå appropå väldfärdens kärna är att vi har hjälpt kommuner att finansiera verksamhet som kräver mycket personal för att hjälpa människor med behov av vård och omsorg. Det viktigaste på landstingsnivå i borgerliga landsting är effektivisering av arbetssätten så det går att åstadkomma mer och bättre vård.

Det som inte ingår i välfärdens kärna är äventyrsbad, kommunala solarier, parkskötselbolag, och olika ofta populära prestigesatsningar som kommuner gör, det är inte de som skall räddas under lågkonjunkturer. Men det ingår att psoreasispatienter skall få UV-behandling, att handikappade skall kunna besöka samma
kulturevenemang som alla andra och sport är kultur och alla skall ha tak över huvudet.

Med vänlig hälsning
Magnus Redin, politisk sekreterare


Faktiskt svarade de skitsnabbt, det är service!

Att sälja ut de verksamheter som inte tillhör "välfärdens kärna" betyder inte att det sedan inte genererar kostnader för kommunen, vilket många borgare vill få oss att tro. Skälet till att de vill att skattefinansierad verksamhet ska säljas ut är inte för att de vill värna någon välfärd, de vill värna tillfällen för privatpersoner och företag att generera vinst på våra skattepengar.

T ex friskolor funkar det så att skolorna har rätt till lika mycket pengar som kommunen lägger på de elever i kommunala skolor. Men för att det ska vara någon vits med att driva företag måste vinst genereras. Någonstans måste man spara. Det blir t ex på lärare. Man anställer oftare obehöriga lärare, jobbar en hel del med lärarfri undervisning, självstudier. I slutänden förlorar elverna på det.

Samma sak gäller med vård av gamla. Någonstans ska vinsten tas. Och det blir t ex på uteblivna heltider för de anställda. I Gävle kommun finns ett så kallat heltidsbeslut där alla med tillsvidaretjänst erbjuds heltid (deltid om man vill bara). Omvårdnadspersonalen blir förlorare.

Att prata om välfärdens kärna är ett sätt för borgarna att verka som att det de brinner mest för är just välfärd. Men genom att säga kärna, betyder det egentligen att de vill skala. Till förmån för att våra skattepengar ska ner i privata fickor.

När jag pratade om det i en debatt en gång var en viss Moderat snabb att med ett hånflin prata om Kuba och Nordkorea. Det är pinsamt gjort. För det är inte det det handlar om.

/Elin

2 kommentarer:

  1. Du glömmer den viktigaste komponenten med friskolor.
    Nämligen att den kommunala skolan måste ha överkapacitet - i fall någon friskola skulle lägga ned - vilket gör att skolpengen för en plats i den kommunala skolan blir högre...... som gör att friskolan får HÖGRE skolpeng än de egentligen skulle ha...... Smart va´ ??

    SvaraRadera
  2. Hanna, du har helt rätt. Det finns en massa saker som kostar i "valfriheten". All administration, personalomsättning, elever vars skolor läggs ner. Det är ju inte precis företagen som står för den notan.

    SvaraRadera