Klyftorna blir djupare

Ska du bara läsa en artikel i dag, så må det bli den här.

Från SvD och handlar om hur samhället blir allt mer splittrat. Centerns svar? Mer valfrihet. Socialdemokraternas svar? Jämna ut klyftorna mellan fattiga och rika.

Elin

7 kommentarer:

  1. Så vad är viktigast? Att minska fattigdomen och därmed öka livslängden eller minska klyftorna mellan fattig och rik? Föredrar ni ett samhälle där det inte finns några klyftor men alla lever i fattigdom framför det samhälle vi har nu?

    SvaraRadera
  2. Finns det något annat än ett självklart svar på den frågan? Självklart ska inte alla leva i fattigdom. Lika självklart som att inte några ska ha det bra medan andra har det dåligt, samtidigt som det egentligen finns förutsättningar för att alla ska kunna ha det bra. Det är inte värdigt att ha det som vi har det nu. Mår man bra av att leva i relativt överflöd när andra svälter ihjäl? Inte vi vi alla fall.

    SvaraRadera
  3. Reagan..
    500.000 utan a-kassa, 70.000 utan sjukförsäkring, nästan 10% arbetslöshet, 130 miljarder i skattesänkningar (80% till rikaste halvan av folket), 120 miljarder i sålda statliga bolag.

    Tycker du att det är bra???

    SvaraRadera
  4. Om det är så självklart kanske ni ska börja prata om hur man minskar fattigdomen och får ut folk i arbete. Som det är nu är det bara en massa gnäll om att vissa har lite mer än andra. Rättvisa för mig är att alla ges samma chanser och förutsättningar, inte att alla i slutändan har lika mycket sparat på banken.

    Något är sjukt i det här landet då det är snudd på omöjligt att genom arbete bli rik! Varför ska man straffas för att man är duktig och flitig?

    SvaraRadera
  5. Att kalla vilja för alla att få det bra för gnäll, känns inte alls bra. Det handlar inte om små skillnader. Särskilt inte globalt. Det är en skillnad på liv och död. Det är inte precis en bankfråga utan just det du kallar chanser och möjligheter så där är vi mycket överens.

    Självklart ska folk ut i arbete! No doubt.

    Däremot är ditt resonemang om att bli straffad för att man är flitig lite oklart. Jag känner massor av flitiga människor, som får mycket olika betalt. Varför är det så självklart att somliga ska ha så otroligt mycket mer än andra. Oftast är det t ex inte de som sliter ut sina kroppar på ett hårt jobb i förtid som får tjock plånbok. Vad är det för logik i det?

    /Elin

    SvaraRadera
  6. Vad jag menar är att om jag skaffar mig en utbildning och sen får ett bra jobb så får jag betala jäkligt hög skatt. Har jag då lyckats köpa ett hus vill ni att jag ska betala ännu mer skatt och lägger jag undan pengar så dröjer det inte länge förän ni vill ha en del av dem också. Att jag offrat många kvällar till min studier och dessutom tagit csn-lån tar ni ingen hänsyn till utan de som skitit i allt under skolåren ska ha lika mycket pengar att röra sig med.

    SvaraRadera
  7. Vi har alla tre tagit/tar CSN-lån. Också väl medvetna om att det är fantastiskt att i Sverige kunna studera helt gratis på högskola. I England kostar bara undervisningen 7000 pund per år. Det är tack vara skatt som detta är möjligt.

    Vårt förslag till fastighetsskatt för att du får betala mer om du har en fastighet taxerade fyra miljoner eller mer, har du inte det så blir det billigare. Dessutom blir det billigare om du bor i lägenhet, vilket väldigt många av oss gör. Så det är de absolut dyraste husen som blir lite dyrare, de andra billigare. Det tycker vi är bra!

    Om du tjänar så enormt mycket pengar att du kan lägga på stor hög, varför vill inte du vara med och finansiera så att också andra kan skaffa sig en fin utbildning och tjäna mycket pengar?

    SvaraRadera