Jag mejlade Centerpartiet



Fick inte alls svar på mina frågor. Kolla själva.

Jag skrev:
SvD publicerade den här artikeln alldeles nyss: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/vi-lever-langre-men-klyftorna-blir-djupare_5036033.svd

Min fråga till er är nu hur ni resonerar när ni svarar honom:
–Vi ska lyfta de mest utsatta. Det handlar om jobbskapande och bryta ner utanförskapet men också att ge människor mer vardagsmakt och för det behöver valfriheten byggas ut ännu mer. Det gäller exempelvis vårdvalet, men vi vill också att alla departement och beslut ska genomsyras av ett hälsoperspektiv, säger Kenneth Johansson.

Tror ni att det människor allra helst vill göra är att välja saker? Inte vara säker på att alla får vård när de behöver det? Vad kostar administration kring vårdvalet i Stockholm?

Detta med att lyfta de mest utsatta är givetvis jättebra, men om ni samtidigt fortsätter öka klyftorna kommer ju några att alltid ha det sämre, hur tänker ni kring det?

Centerpartiet svarade:
Det är alltid svårt att kommentera vad någon annan sagt, när man får lösryckta citat att ta ställning till. Även om man råkar tillhöra samma parti.

Vårdvalet ger fler valmöjligheter och det i sig skapar större chanser att få en god vård, snabbt och av den som man tycker är bäst på att utföra det.

Genom ett fritt vårdval öppnas också upp för nya vårdentreprenörer. Nyetableringar sker över hela landet. Det skapar jobb och ger en närmare vård.

Socialdemokraterna vill gärna göra vårdvalet till en klassfråga. Men – det handlar om människor faktiskt är lika mycket värda och bör få en chans. Vårdval är ett sätt att styra resurserna till dem som behöver mest vård. För övrigt satsar regeringen stora summor på att skapa en god sjukvård i hela landet. Köerna i primärvården har också minskat.

Lagen om Valfrihetssystem i vården och omsorgen ger också människor större möjligheter att styra över sin vardag.

Det är viktigt att erbjuda en mångfald av vårdgivare. Men också att kunna erbjuda trygghet. Stopplagen har avskaffats. Vårdgarantiparagrafen i HSL är bra. Vårdgarantin fungerar bättre idag. Det är också bra ett en nationell och oberoende granskiningsfunktion har inrättats för att man ska kunna jämföra vårdens kvalitet. Mer resurser har kommit psykiatrin till del. Prioritet på barn och ungas psykiska ohälsa. Tandvårdsreformen är genomförd. Apoteksmonopolet brutet.

Det här är reformer som är efterfrågade och som handlar om att bejaka och inte förbjuda!

Med vänlig hälsning, Mikaela Munck af Rosenschöld

Jag undrade vidare:
Det jag inte förstår i resonemanget är varför det skulle vara viktigt för mig som vårdtagare att få välja min sjukvård. Jag vill ha bra sjukvård, hur vet jag att jag får det? Varför ska jag få hem ett papper där jag ska välja hälsocentral/familjeläkare utan att kunna någonting om något av det? Är valet viktigare än själva tryggheten?

Är det så att när det skapas företag kring vården kan en del av det offentligas pengar hamna i företagschefers ficka? Alltså, våra gemensamma skattepengar blir någon enskilds vinst, istället för mer vård?

Är inte vård lättare att samordna med en utförare, som dessutom jobbar utan vinstintresse?

Tandvårdsreformen betyder väl 300 kr billigare tandvård om året? Det är bra, men alla studenter som ändå inte har råd att gå till tandläkaren? Är det inte dags att se tänderna som en del av kroppen?

Min grundfråga som var denna: Detta med att lyfta de mest utsatta är givetvis jättebra, men om ni samtidigt fortsätter öka klyftorna kommer ju några att alltid ha det sämre, hur tänker ni kring det?
Jag kan inte hitta ert svar på den?

Och sedan får jag ändå inte svar på mina frågor:
OK. jag uttrycker mig så här den här gången:
Rätt ofta beskylls regeringen av vänsterpartierna, att man för en orättvis skattepolitik, eftersom den rikaste halvan av befolkningen skulle fått majoroteten av skattesänkningarna. Men oppositionen talar inte om vilka som ingår i den rikaste halvan av befolkningen. Det har Skattebetalarnas förening gjort. Gränsen för oppositionenens rikaste hälft går vid en månadslön på 19 70 kr. Fråga undersköterskan eller lokalvårdaren om han eller hon känner sig som en höginkomststtagre!

Totalt har låg- och medeinkomsttagare fått skattesänkningar om 59 miljarder (1,2,3,4 jobbskatteavdraget) Det kan tex jämföras med att förmögenhetsskatten inbringade 6,1 miljarder år 2006. Alliansregeringen har alltså sänkt skatten mest för låg- och medelinkomsttagare.

Med vänlig hälsning Mikaela
Centerpartiet - Alliansens Gröna Röst

/Elin (som vet att inlägget blev långt och att det är typ en dödssynd i bloggar)

1 kommentar:

  1. "Vårdval är ett sätt att styra resurserna till dem som behöver mest vård."....... :-O

    En direkt lögn.

    "”Vi konkurrerar med korta väntetider och specialistutbildad personal”, konstaterar Martinas VD Peter Wasmuth i DN. ”Vi tar de lättare fallen; barn som har ont i magen, ont i örat, har stukat en fot eller en lättare fraktur. Svårare åkommor remitteras vidare till det offentliga”."

    "Verksamhetschefen på Skärholmens vårdcentral, Susanne Lindarv, konstaterade i en intervju med DN: ”Man tar från de sjuka och ger till de friska. För att vi ska få in pengar genom vårdvalet ska vi behandla de friska som inte tar någon tid i anspråk, på bekostnad av dem som verkligen behöver vård”.

    Två citat från boken : "Sälj hela skiten".
    Som på ett enkelt sätt tydligt redogör för Allisens politik med utförsäljning och privatiseringar.

    SvaraRadera